Tapa 1 koskee sinua, jos et ole aiemmin hakenut aikuiskoulutustukea tai olet lähettänyt aikuiskoulutustukihakemuksen meille ensimmäisen kerran 1.8.2020 jälkeen.
Jos haet aikuiskoulutustukea ensimmäistä kertaa, tee ensihakemus. Saatuasi ensipäätöksen, hae maksuhakemuksella kuukausittaista tukea.
Löydät tarkempaa tietoa aikuiskoulutustuen hakemisesta ja määräytymisestä täältä.
Jos olet saanut tukea ennen 1.8.2020, siirry lukemaan tämä ohje.
Laskemme tuen suuruuden hakemista tai tukikautta edeltäneiden 12 kuukauden ajalta maksettujen palkkojen perusteella. Tuen määrän laskennan perusteena on vakiintunut palkka, eli veronalainen ansiotulo, josta on vähennetty maksettu lomaraha ja lomakorvaus.
Jos olet ollut hakemusta edeltävien 12 kuukauden aikana poissa työstä kokonaan tai osa-aikaisesti esimerkiksi perhevapaiden, sairauden tai opiskelun vuoksi, pidennämme tarkastelujaksoa palkattomien tai osapalkkaisten poissaolojen verran niin, että palkalliset 12 kuukautta täyttyvät.
Jos olet ollut hakemusta edeltävien 12 kuukauden aikana poissa työstä esimerkiksi:
palkkajaksoa pidennetään palkattomien poissaolojen verran, niin että palkalliset 12 kuukautta täyttyvät.
Osa-aikaisuudet edellä mainituista ja alle listatuista syistä voidaan myös ohittaa:
Jos osa-aikatyö tai työstä poissaolo on johtunut muista kuin edellä mainituista syistä, ei kyseisiä ajanjaksoja ohiteta keskimääräisen kuukausiansion laskennassa.
Sinulla voi olla myös päätoimisen työ- tai virkasuhteen ohella muita työsuhteita 12 kuukauden aikana. Myös nämä palkkatulot otetaan huomioon keskimääräistä kuukausiansiota laskettaessa vastaavalta ajalta kuin päätoimisen työsuhteesi palkkatiedot. Jos sinulla on päätoimisen työ- tai virkasuhteen osalta ohitettavia jaksoja 12 kuukauden ajalta, tulee sinun toimittaa erillinen palkkatodistus sivutoimisen työ- tai virkasuhteen palkkatiedoista.
Huomioimme tuen määrän laskennassa päätoimesta ja kaikista sivutöistä saadut palkkatulot. Emme voi huomioida aikuiskoulutustuen määrän laskennassa yritystoiminnan tuloja tai toimitusjohtajana saatuja tuloja.
Puolison tulot tai pääomatulot eivät vaikuta tuen suuruuteen tai tukioikeuteen. Myöskään lasten lukumäärä ei vaikuta tukeen, eikä lapsien perusteella saa korotuksia tuen määrään.
Keskimääräisestä kuukausipalkasta, jonka perusteella tuen ansio-osa lasketaan, tehdään vähennys, joka vastaa palkansaajan työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja sekä sairausvakuutuksen päivärahamaksua. Vähennys on 4,14 % vuonna 2020.
Seuraamme opintosuorituksia lukuvuosittain jälkikäteen ja pyydämme tiedot suoraan oppilaitokselta. Pyydämme myös tiedot siitä, jos koulutuksesi on päättynyt kesken tukikauden. Jos opintosuorituksia ei ole lainkaan tai niitä on hyvin vähän, pyydämme sinulta asiasta selvitystä. Aiheetta maksettu etuus peritään takaisin.
Aikuiskoulutustuen maksuaikana opinto- tai osaamispisteitä tulee kertyä keskimäärin vähintään 2 tai 4 kuukaudessa tukikuukauden aikaisista tuloistasi riippuen. Tukikuukaudelta vaaditun opintosuoritusmäärän näet maksupäätökseltä. Suoritusmerkinnät eivät useinkaan kirjaudu varsinaiselle opiskelukuukaudelle. Tärkeää on, että opintopisteet kirjautuvat kuitenkin välittömästi tukiajan päätyttyä.
Jos lopputyösi opintosuoritukset eivät ole opintosuoritusten seurantavaiheessa vielä kirjautuneet rekisteriin, varaudu pyynnöstämme toimittamaan meille selvitys työsi edistymisestä tukiaikana. Selvitys voi olla esimerkiksi tutkielman ohjaajan lausunto. Työn tulee edistyä vähintään kahta tai neljää opintopistettä kuukaudessa vastaavalla tahdilla.
Jos saamasi ensi- tai maksupäätös on mielestäsi virheellinen, voit hakea siihen muutosta valittamalla annetusta päätöksestä.
Valituksen pitää olla perillä Työllisyysrahastossa viimeistään 30 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tiedon päätöksestä. Sinun katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemäntenä (7) päivänä päätöksen postituspäivän jälkeen. Jos olet antanut suostumuksen päätöksen sähköiseen tiedoksiantoon ja päätös on toimitettu sinulle asiointipalvelussamme, sinun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon kolmantena (3) päivänä siitä, kun olet saanut viestin päätöksen antamisesta. Muutoksenhakuohjeet ovat myös saamasi päätöksen liitteenä.
Käsittelemme valitukset saapumisjärjestyksessä. Jos päätöksessä on virhe, jonka voimme korjata, voit saada uuden päätöksen.
Jos emme voi oikaista päätöstä, toimitamme valituksesi yhdessä lausuntomme kanssa käsiteltäväksi sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan. Lausunto lähetetään tiedoksi myös sinulle.
Jos et ole tehnyt hakemustasi asiointipalvelumme kautta, voit hakea muutosta saamaasi päätökseen sen liitteenä olevan muutoksenhakuohjeen mukaisesti.
Voit muuttaa asiointipalvelussamme omia asiakastietojasi, kuten osoitettasi tai tilinumeroasi. Voit halutessasi myös liittää etuudelle annetun muutosverokortin asiointipalvelussa.
Jos opinnoissasi tai työsuhteessasi tapahtuu jokin muutos, ilmoita siitä meille. Oikeuteesi aikuiskoulutustukeen vaikuttavat ainakin seuraavat tilanteet:
Ilmoita muutoksista ensisijaisesti asiointipalvelussamme. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää asiointipalvelua, voit ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse.