Tukea myönnetään opiskeluun Suomessa toimivassa, julkisen valvonnan alaisessa oppilaitoksessa. Voit saada aikuiskoulutustukea esimerkiksi yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa järjestettävien tutkintojen tai niiden osien suorittamiseen sekä ammatillisen lisä- ja täydennyskoulutuksen ajalle.
Aikuiskoulutustuen piiriin kuuluvia koulutusmuotoja ovat:
Muu kuin julkisen valvonnan alainen koulutus ei kuulu tuen piiriin.
Ulkomaisessa oppilaitoksessa opiskelu ei kuulu aikuiskoulutustuen piiriin. Voit kuitenkin saada tukea, jos olet kirjoilla suomalaisessa oppilaitoksessa ja ulkomaan opinnot hyväksytään osaksi oppilaitoksen tutkintoa tai koulutusta. Tieteelliseen jatko-opiskeluun ulkomaisessa oppilaitoksessa tukea voidaan myöntää, jos olet kirjoilla jatko-opiskelijana suomalaisessa yliopistossa ja ulkomaan opinnot liittyvät jatko-opintoihisi. Myös ulkomaisten opintojen tulee olla julkisesti valvottuja.
Opintojen ammatillisuuden arviointi
Aikuiskoulutustuen myöntämisen edellytyksenä tiettyjen opintojen osalta on niiden ammatillisuus. Tällaisia opintoja ovat yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa suoritettavat ammatilliset lisä- ja täydennyskoulutukset, avoimissa korkeakouluissa suoritettavat yksittäiset opintojaksot sekä muu kuin tutkintoon tai tutkinnon osan suorittamiseen johtava ammatillinen koulutus. Opintojen ammatillisuutta edellytetään myös kansanopistoissa, kansalaisopistoissa, kesäyliopistoissa sekä liikunnan koulutuskeskuksissa järjestettäviltä vapaan sivistystyön opinnoilta.
Opintojen ammatillisuus arvioidaan näiden koulutusten osalta suhteessa nykyiseen työhösi ja aikaisempaan koulutustaustaasi. Hakiessasi tukea ammatilliseen lisä- tai täydennyskoulutukseen, selvitä hakemuksellasi, millä tavoin suorittamasi opinnot ovat kohdallasi ammatillisesti pätevöittäviä. Voit myös liittää hakemukseen työnantajasi lausunnon opintojesi ammatillisuudesta. Tukea ei voi saada yleissivistävään, harrastusluonteiseen tai vapaatavoitteiseen koulutukseen.
Tukikuukauden aikana opiskelun tulee olla laajuudeltaan keskimäärin vähintään kolme opinto- tai osaamispistettä tai kaksi opintoviikkoa kuukaudessa. Jos opintojesi laajuutta ei ole määritelty opintopisteinä tai -viikkoina, oppilaitoksen määrittelemän koulutuksen laajuuden tulee olla keskimäärin vähintään 20 tuntia viikossa.
Seuraamme opintosuorituksia oppilaitoksen kautta lukuvuosittain jälkikäteen. Jos opintosuorituksia ei ole lainkaan tai niitä on hyvin vähän, pyydämme sinulta asiasta selvitystä. Aiheetta maksettu tuki peritään takaisin.
Jos lopputyösi opintosuoritukset eivät ole opintosuoritusten seurantavaiheessa vielä kirjautuneet rekisteriin, varaudu pyynnöstämme toimittamaan Työllisyysrahastolle selvitys työsi edistymisestä tukiaikana. Selvitys voi olla esimerkiksi tutkielman ohjaajan lausunto.