Gå till innehållet.
Nyhet

Arbetslöshetsförsäkringspremierna faktureras i fortsättningen fyra gånger om året utifrån uppgifterna i inkomstregistret

NYHET 13.3.2019 8.00

I faktureringen av arbetslöshetsförsäkringspremier har vi i och med inkomstregistret övergått till en resultatbaserad modell. Vi fastställer premierna efter löneuppgifter som meddelats till inkomstregistret. Även faktureringsintervallen, summorna och betalningsvillkoren ändras.

De första fakturorna enligt den nya modellen skickar vi från och med 15.4.2019. Fakturorna rör löner som omfattas av arbetslöshetsförsäkringspremie och som utbetalats under januari–mars 2019.

Summan på fakturan kan avvika mycket från förra årets summa. Observera att fakturan innehåller både arbetsgivarens och arbetstagarens avgift.

Betalningsvillkor är 21 dagar. Faktura för dröjsmålsränta skickas en gång per år.

Kontrollera dina uppgifter i e-tjänsten för arbetslöshetsförsäkringspremier

Du kan kontrollera dina uppgifter i Sysselsättningsfondens e-tjänst för arbetslöshetsförsäkringspremier. Om du upptäcker fel i summan som ska betalas kan du göra korrigeringar i inkomstregistret. Uppgifterna överförs direkt till oss från inkomstregistret efter några dagar.

Eventuella korrigeringar görs huvudsakligen i samband med fastställandet av nästa premie. Följande premier skickas i juli, oktober och januari.

Fakturan och medföljande beslut finns i e-tjänsten för arbetslöshetsförsäkringspremier. Genom tjänsten kan du också kommunicera med fonden exempelvis vid problem. Autentisering till e-tjänsten sker i Suomi.fi. Om du utför ärende för en annan person eller för ett företag behöver du fullmakt för att använda tjänsten.

Läs mer:

Betalning av arbetslöshetsförsäkringspremier från och med år 2019