Gå till innehållet.
Nyhet

Delägare – kontrollera och korrigera vid behov löneuppgifterna i inkomstregistret

NYHET 12.3.2019 9.00

Delägare i ett företag betalar mindre arbetslöshetsförsäkringspremie för löntagare än vad arbetstagare gör. Kom ihåg att alltid anmäla uppgifter om delägare till inkomstregistret i samband med anmälan om löneuppgifter. Om uppgift om delägare inte anmäls kan för höga premier debiteras.

Kontrollera dina anmälningar i inkomstregistret och gör de korrigeringar som behövs utan dröjsmål. Du kan även beställa en rapport via inkomstregistrets elektroniska tjänst om du misstänker fel i uppgifterna som du anmält.

Om du inte är delägare eller inte betalar delägarlön, behöver du inte göra en anmälan till inkomstregistret eller Sysselsättningsfonden. Kontrollera om du är delägare enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa på Sysselsättningsfondens webbsidor.

Så här anmäler du och korrigerar uppgift

Om du anmäler uppgifter i inkomstregistrets elektroniska tjänst, kom ihåg att vid Tilläggsuppgift om inkomsttagaren välja Delägare.

Om du använder tekniskt gränssnitt för anmälan om löneuppgifter, dvs. att uppgifterna överförs till inkomstregistret direkt från ditt eget lönesystem, be vid behov din systemleverantör om ytterligare information.

Uppgiften korrigeras genom att göra en ersättande anmälan i inkomstregistret eller genom att makulera ursprunglig anmälan och göra en helt ny anmälan. I den ersättande anmälan lämnar man alla uppgifter på nytt och lägger till den saknade uppgiften om delägare.

Läs mer:
Ersättande anmälan i inkomstregistret
Makulering av anmälan i inkomstregistret
Definition av delägare ändras 1.7.2019