Dessa anvisningar gäller dem som har fått vuxenutbildningsstöd före 1.8.2020.
Om du har inlett dina studier efter detta, se dessa anvisningar.
En ansökan ska alltid lämnas in för vuxenutbildningsstöd. Mer stöd kan alltså inte beviljas via vår kundtjänst per telefon eller e-post. Fortsättningsansökan om fullt eller jämkat stöd gör du enklast i vår e-tjänst. Efter att du loggat in i e-tjänsten väljer du: Ansök om mer stöd för studier som du fått beslut om före 1.8.2020.
Fortsättningsansökan för vuxenutbildningsstöd skickas då du ansöker om stöd för samma studier som du redan tidigare fått vuxenutbildningsstöd för. Fortsättningsansökan skickas i e-tjänsten precis som den första stödansökan.
En ansökan ska alltid lämnas in för vuxenutbildningsstöd. Om du vill överföra beviljat stöd till en annan tidpunkt, meddela fonden för vilken tid du annullerar stödet. De annullerade stöddagarna överförs inte automatiskt till en senare tidsperiod, utan du ska lämna in en ny ansökan. Om du exempelvis annullerar stödet för tiden 1.2–31.3 frigörs två stödmånader för användning, som du kan ansöka om att använda vid en annan tidpunkt med fortsättningsansökan för vuxenutbildningsstöd.
Du kan annullera stöd per e-post.
Vi följer upp studieprestationerna läsårsvis i efterhand och begär uppgifterna direkt från läroanstalten. Vi ber också om uppgifter ifall din utbildning har avslutats under pågående stödperiod. Om det inte finns några eller mycket få studieprestationer, ber vi dig lämna en redogörelse för detta. En förmån som betalats utan grund återkrävs.
Under tiden vuxenutbildningsstödet betalas ska du prestera i genomsnitt minst 3 studie- eller kompetenspoäng per månad. Studieprestationerna registreras sällan på den egentliga studiemånaden. Det viktiga är ändå att studiepoängen registreras omedelbart efter att stödperioden upphört.
Om studieprestationerna för ditt slutarbete ännu inte har införts i registret när studieprestationerna uppföljs, ska du förbereda dig att på begäran lämna i en redogörelse för hur ditt arbete framskridit under stödperioden till Sysselsättningsfonden. Redogörelsen kan vara exempelvis ett utlåtande av avhandlingshandledaren. Arbetet bör framskrida i en takt som motsvarar minst tre studiepoäng i månaden.
Meddela oss om eventuella ändringar som inverkar på stödet per telefon eller e-post.
I beslutsbrevet som du fått ser du de saker som du ska meddela utan dröjsmål. Meddela också om ändringar i kontaktuppgifterna.
Anmälningsplikten gäller åtminstone följande situationer:
Om du meddelar om ändringar per e-post, rekommenderar vi att du använder en krypterad e-postförbindelse
Vi svarar på ditt meddelande inom 1–3 vardagar.
Alternativt kan du också ringa vår kundtjänst.
Om du inte är nöjd med det beslut du har fått kan du ansöka om ändring i det genom att överklaga beslutet.
Skicka dina besvär med motivering till oss på Sysselsättningsfonden, men adressera besvären till besvärsnämnden för social trygghet. På så sätt kan vi först undersöka om beslutet kan omprövas.
Om vi inte kan ompröva beslutet kommer dina besvär att lämnas in till besvärsnämnden för social trygghet tillsammans med vårt utlåtande. Du får ett separat meddelande om detta och utlåtandet för kännedom.
Vi behandlar besvären i den ordning som de inkommit.
Om det finns ett fel i beslutet som vi kan korrigera, kan du få ett nytt beslut redan inom några dagar.
I bilagan till beslutet finns närmare anvisningar för sökande av ändring.
Juni, juli och augusti anses normalt vara läroanstalternas sommarlovsmånader. Om dina studier fortsätter på heltid även under sommaren kan du ansöka om stöd för dina sommarstudier med en fortsättningsansökan för vuxenutbildningsstöd.
Observera att stöd för sommarperioden i exempelvis en läroanstalt för yrkesutbildning inte kan beviljas utan en separat utredning om studierna som utförs under sommaren. Kom därför ihåg att bifoga en utredning om de studier som utförs under sommarmånaderna och ett aktuellt studieintyg till ansökan som gäller sommarmånaderna. Av intyget ska framgå omfattningen och tidpunkten för de studier som utförs.
Om dina resterande stöddagar inte räcker för hela den sommarperiod du ansökt om, men allt stöd du beviljats inte ännu har betalats ut, kan du i din ansökan meddela ditt samtycke till att redan beviljat stöd annulleras till den del det behövs, så att de stöddagar som frigörs kan beviljas för den sommarperiod du ansöker om.
Exempel: Du har beviljats vuxenutbildningsstöd med ett tidigare beslut för 15 månader i följande perioder: 1.11.2019–31.5.2020 och 1.8.2020–31.3.2021. Du vill ansöka om vuxenutbildningsstöd för sommaren för tiden 1.6.2020–31.7.2020, men alla stöddagar har redan beviljats med ett tidigare beslut. Då kan du i ansökan meddela att du vill annullera vuxenutbildningsstöd från slutet av stödtiden, så att stöddagarna räcker till sommaren 2020.