Om du har inlett dina studier innan lagändringen trädde i kraft 1.8.2020 och du ansöker om stöd för samma studier ska du göra en fortsättningsansökan. Du kan ansöka om fullt eller jämkat stöd. När du ansöker om fullt stöd får du inte ha över 250 euro per månad i biinkomster. Om dina biinkomster överstiger 250 euro i månaden kan du ansöka om jämkat stöd.
Fortsättningsansökan kan du lämna in via vår e-tjänst. Efter att du loggat in i e-tjänsten väljer du: Ansök om mer stöd för studier som du fått beslut om före 1.8.2020.
Obs! Om du ansöker om stöd för första gången eller om du ansöker om stöd på basis av nya studier, ska du ansöka om vuxenutbildningsstöd enligt lagen som trätt i kraft 1.8.2020.
Obs! Vi kontrollerar biinkomster enligt betalningstidpunkten från och med 1.8.2020.
Fortsättningsansökan för fullt stöd kan du lämna in i förväg genast när du har avtalat med din arbetsgivare om minst två månaders oavlönad studieledighet. Din studierätt ska även vara i kraft. Fullt stöd kan ansökas retroaktivt för sex månader.
Fortsättningsansökan omfattar arbetsgivarens blankett, där arbetsgivaren ska bekräfta tiden för den beviljade studieledigheten. I samband med att ansökan lämnas in får du en fråga om vilken e-postadress arbetsgivarblanketten ska sändas till.
En förfrågan om studieledigheten skickas alltid till arbetsgivaren i samband med fortsättningsansökan. Om informationen för tiden i fråga har meddelats i en tidigare ansökan kan vi använda den informationen.
Kom ihåg att meddela om ändringar i dina tidigare inlämnade uppgifter.
Obs! Vi kontrollerar biinkomster enligt betalningstidpunkten från och med 1.8.2020.
Det jämkade vuxenutbildningsstödet ansöks kalendermånadsvis i efterhand. Till exempel för september kan fortsättningsansökan för jämkat stöd lämnas in tidigast 1.10. Du kan alltså göra ansökan först efter att månaden som du ansöker om stöd för har löpt ut. Jämkat stöd kan ansökas retroaktivt för sex månader.
Vi använder löneinformationen från inkomstregistret för fortsättningsansökningar om jämkat vuxenutbildningsstöd. I regel behöver du inte bifoga löneintyg till din ansökan. Vid behov begär vi ett separat löneintyg.
Din arbetsgivare är skyldig att meddela inkomsterna du fått till inkomstregistret inom fem vardagar från betalningsdagen (betalningsdagen + 5 vardagar).
Därför kan ansökningar om jämkat stöd tas till behandling tidigast när det gått 5 vardagar efter den sista dagen i den kalendermånad som ansökan gäller.
Exempelvis: Du ansöker om jämkat vuxenutbildningsstöd för april med ansökan om lämnats in 1.5.
->Vi kan inleda behandlingen av ansökan tidigast 9.5 (när fem vardagar gått från den sista möjliga lönebetalningsdagen 30.4)
Om det inte är möjligt att göra en elektronisk ansökan kan du ansöka om mer fullt eller jämkat vuxenutbildningsstöd med den utskrivbara blanketten för fortsättningsansökan som du skickar till oss per post.
Kom ihåg att meddela om ändringar i dina tidigare inlämnade uppgifter.
Inkomster och förmåner under stödmånaden påverkar vuxenutbildningsstödet.
Vi beaktar alla inkomster enligt betalningstidpunkten från och med 1.8.2020. Biinkomstgränsen för fullt vuxenutbildningsstöd är 250 euro per månad. Om du löneinkomster på över 250 euro i månaden ska du ansökan om jämkat vuxenutbildningsstöd i efterskott.
Lagstadgade förmåner beaktas som biinkomst för den månad förmånen gäller (alltså inte enligt betalningstidpunkten).
Även om du får någon av de ovan nämnda förmånerna som anses utgöra biinkomst, kan du ansöka om stödet på förhand med fortsättningsansökan för fullt stöd. Om förmånen som beaktas som biinkomst är 250 euro brutto per månad eller mer, kan du inte under tiden för vuxenutbildningsstöd förtjäna andra biinkomster. Om du får både en förmån som anses vara biinkomst och annan inkomst, ska du ansöka om jämkat vuxenutbildningsstöd i efterhand.
Vi beaktar i regel förvärvsinkomster från företags- och lantbruksverksamhet enligt den senast verkställda beskattningen.
Om dina inkomster från företagsverksamhet förändrats väsentligt från den senast verkställda beskattningen ska du till ansökan bifoga en separat utredning över dina inkomster.
I fortsättningsansökan räknas vuxenutbildningsstödets belopp inte om. Vuxenutbildningsstödets belopp har räknats ut i det första betalningsbeslutet. Stödbeloppet förblir oförändrat per kalendermånad under hela utbildningen. Beloppet räknas alltså inte om, även om du arbetar mellan studieledighetsperioderna. Stödbeloppet räknas om först när du börjar en helt ny utbildning.
Du kan kontrollera stödbeloppet i ditt tidigare beslut.
Med räknaren för vuxenutbildningsstöd kan du beräkna en uppskattning av det fulla och det jämkade stödbeloppet.
Vuxenutbildningsstödet är skattepliktig inkomst där förskottsinnehållningen som standard är 20 procent.
Om du vill ändra din förskottsinnehållning ska du lämna in ett ändringsskattekort för förmån till Sysselsättningsfonden. Då verkställs förskottsinnehållningen i enlighet med ditt skattekort.
Observera att ett skattekort för lön inte kan användas för förskottsinnehållning av vuxenutbildningsstöd.
Ett ändringsskattekort för förmån kan du behändigt beställa på Skatteförvaltningens webbplats.
Ett ändringsskattekort för förmån kan lämnas in med krypterad e-post till Sysselsättningsfonden.
De målsatta behandlingstiderna för ansökningar är:
jämkat vuxenutbildningsstöd 15 kalenderdagar
vuxenutbildningsstöd för löntagare och företagare 25 kalenderdagar.
Dessa behandlingstider är medelvärden som beskriver den målsatta behandlingstiden för respektive förmånsslag. I enskilda fall och i överbelastningssituationer kan behandlingstiden avvika från det ovan nämnda.
Den maximala längden på vuxenutbildningsstödet är 15 månader (322,5 stöddagar). En full stödmånad anses omfatta 21,5 stöddagar. Om du har fått stöd före 2017 och ansöker om vuxenutbildningsstöd för studier som du inlett då, kan du ha rätt till en längre stödtid i enlighet med ditt tidigare stödbeslut. Rätten till en längre stödtid upphör 31.12.2020.
Tidigare beviljad tid för vuxenutbildningsstöd dras av från stödets maximala längd. När du har använt alla 15 stödmånader kan du inte få stöd på nytt. Därefter kan du ansöka om stöd till exempel hos FPA.
De återstående stöddagarna ser du i ditt senaste beslut om vuxenutbildningsstöd. Du hittar alla beslut i vår e-tjänst
När du lämnar in din ansökan via vår e-tjänst ser du också de beslut som fattats.
Du får genast ett e-postmeddelande från e-tjänsten när vi har fattat ett beslut om din ansökan om vuxenutbildningsstöd. Vi skickar även beslutet per post.
Förvara ditt beslut om vuxenutbildningsstöd omsorgsfullt. Den sista sidan i beslutet fungerar som ett stödbevis, som du kan behöva då du ansöker om andra förmåner, såsom allmänt bostadsbidrag eller dagvårdsplats för ditt barn.
Dessutom kan du kontrollera i beslutet:
Om du är missnöjd över det beslut som fattats kan du ansöka om ändring i det. Läs besvärsanvisningarna.
Om du vill annullera vuxenutbildningsstöd som beviljats dig ska du kontakta vår kundtjänst. I regel dras stödet alltid in för en hel stödmånad.
Om du meddelar om annullering av stöd via en krypterad e-postförbindelse, ange tydligt i meddelandet
De annullerade stödmånaderna frigörs för din användning och du kan ansöka om att använda dem för en annan tidsperiod med fortsättningsansökan för fullt vuxenutbildningsstöd eller med fortsättningsansökan för jämkat stöd.
Exempel: du är beviljad fullt vuxenutbildningsstöd för tiden 1.1–31.12.2020, men arbetar under sommaren 1.6–31.8.2020 och håller paus från studierna. Du kan skicka oss ett meddelande om annullering av stödet via e-post:
“Jag vill annullera stödet för tiden 1.6–31.8.2020 eftersom jag jobbar och inte studerar på sommaren. Mitt ansökningsnummer är 12345-02"
Observera att stödmånaderna inte kan "överföras", det vill säga om du annullerar stödet kan vi inte överföra den annullerade stödmånaden till en senare period, utan du måste ansöka om stöd med en fortsättningsansökan.
Biinkomstgränsen för fullständigt vuxenutbildningsstöd är 250 euro per månad brutto. Biinkomstgränsen är månadsvis och absolut. Om din biinkomst överstiger 250 euro brutto under stödmånaden ska stödet annulleras i god tid före utbetalningen av stödet för att undvika en återkravsprocess. Jämkat stöd kan i sådana fall ansökas retroaktivt.
Från och med 1.8.2020 beaktar vi biinkomster enligt betalningsdagen. Stödet kan annulleras genom att meddela om annullering till vår kundtjänst, antingen per telefon eller per e-post.
Om du märker att din biinkomstgräns har överskridits först efter att stödet redan har betalats till dig, ska du utan dröjsmål meddela om detta per telefon eller e-post. Vuxenutbildningsstöd som betalats ut grundlöst återkrävs.