Go to content.
Nyhet

Rekordstort antal ansökningar om vuxenutbildningsstöd

NYHET 25.9.2019 14.00

Sysselsättningsfonden har i år fått fler ansökningar om vuxenutbildningsstöd än någonsin tidigare. Vid slutet av augusti har vi tagit emot 24 800 ansökningar om stöd för löntagare och företagare samt ansökningar om förhandsbeslut.

– I januari–augusti fick vi 46 procent fler ansökningar om förhandsbeslut jämfört med motsvarande tid förra året. I allmänhet betyder ökningen av antalet ansökningar om förhandsbeslut också att antalet stödansökningar ökar, säger direktör Merli Vanala som ansvarar för kundrelationer.

För hela årets del går vi mot ett nytt rekord: under slutet av året väntar vi ungefär 10 000 ansökningar till. Det skulle betyda att över 35 000 ansökningar skulle ha skickats till Sysselsättningsfonden under år 2019, över 2 000 fler ansökningar än förra året.

Från början av år 2020 utnyttjar vi inkomstregistrets uppgifter i handläggningen av förmåner

Traditionellt har man ansökt om vuxenutbildningsstöd mer i augusti än under övriga månader, eftersom antagningsresultaten i gemensam ansökan till högskolor blir färdiga i juli. Det stora antalet inkomna ansökningar har också överbelastat handläggningen av förmåner i Sysselsättningsfonden. För närvarande är handläggningstiden för ansökan om vuxenutbildningsstöd 24–29 dagar.

– Nästa år kan vi utnyttja inkomstregistrets uppgifter även när vi beviljar vuxenutbildningsstöd. Vi får löneuppgifterna direkt från inkomstregistret, och då behöver vi inte be arbetsgivaren om dessa uppgifter. Detta kommer för sin del att förkorta handläggningstiderna, säger Merli Vanala.