Siirry suoraan sisältöön.

Avustettavien työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuus ja sijaismaksajat

Avustettavien työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuus

Jos sinulla on työsuhteessa oleva henkilökohtainen avustaja, kyseisestä työstä maksettava palkka on työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuuden alaista. Työsuhteessa tehty työ on maksuvelvollisuuden alaista ja siitä täytyy pidättää työttömyysvakuutusmaksu. Työnantajalle maksu määrätään vasta, kun 1 300 euron raja ylittyy. Ilmoita tiedot palkanmaksusta tulorekisteriin. Myös maksuvelvollisuuden rajan alle jäävä palkka tulee ilmoittaa aina tulorekisteriin työttömyysvakuutusmaksuvelvollisena tietona, jos työntekijäsi on muuten työttömyysvakuutusmaksuvelvollinen.

Kun avustajan palkkakulut korvaa kunta, on kyse sijaismaksajatilanteesta, ja palkat on ilmoitettava tulorekisterin sijaismaksajaohjeistuksen mukaisesti. Ohjeita sijaismaksajan tietojen ilmoittamiseen löydät tulorekisterin verkkosivuilta.

Työllisyysrahasto seuraa maksuvelvollisuuden rajan ylittymistä ja jos palkanmaksua on yhteensä yli 1 300 euroa, lähettää Työllisyysrahasto maksun. Työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuutta ei ole, jos työntekijäsi on alle 18-vuotias tai täyttänyt 65 vuotta.

HUOM! Mikäli avustettavalla on sopimus asuinkuntansa kanssa sijaismaksusta, sijaismaksajataho huolehtii yleensä työttömyysvakuutusmaksun ilmoittamisesta ja maksamisesta.

Samassa taloudessa asuva perheenjäsen, joka toimii henkilökohtaisena avustajana, on maksuvelvollinen, jos muut maksuvelvollisuuden edellytykset täyttyvät.

Jos toimit omaishoitajana ja olet tehnyt kunnan kanssa omaishoitosopimuksen, et ole työttömyysvakuutusmaksuvelvollinen. Sen sijaan työsuhteessa oleva omaishoitajan sijainen on maksuvelvollinen.

Ohjeita sijaismaksajalle

Ilmoita sijaismaksajille tarkoitetulla ilmoituksella:

  • yhteystiedot

Voit ilmoittaa yhdellä lomakkeella kerralla kaikkien työnantajien henkilötiedot sekä ajantasaiset osoitetiedot. Jos sijaismaksajan osoite muuttuu tai kun tietoonne tulee uusi sijaismaksuasiakas, ilmoita ajantasaiset yhteystiedot Työllisyysrahastolle sijaismaksajan osoitetietojen ilmoituksella. 

Sijaismaksajille tarkoitetun lomakkeen saat pyytämällä sen asiakaspalvelustamme sähköpostitse vakuutusmaksut@tyollisyysrahasto.fi

Asiakaspalvelumme auttaa mahdollisissa sijaismaksamiseen liittyvissä lisäkysymyksissä (puh. 075 757 0500 ja sähköposti vakuutusmaksut@tyollisyysrahasto.fi).

Sivu päivitetty: 1.6.2022