Siirry suoraan sisältöön.

Avustettavien työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuus ja sijaismaksajat

Avustettavien työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuus

Jos sinulla on henkilökohtainen avustaja, jonka palkkakustannukset korvataan vammaispalvelulain perusteella, olet työttömyysvakuutusmaksuvelvollinen. Huomioithan, että sinun tulee maksaa palkkaa yli 1 300 euroa kalenterivuoden aikana, jotta maksuvelvollisuus alkaa. Ilmoita tiedot palkanmaksusta tulorekisteriin. Myös palkkasummarajan alle jäävä palkka tulee ilmoittaa aina tulorekisteriin työttömyysvakuutusmaksuvelvollisena tietona, jos työntekijäsi on muuten työttömyysvakuutusmaksuvelvollinen. Ohjeita sijaismaksajan tietojen ilmoittamiseen löydät tulorekisterin verkkosivuilta. Työllisyysrahasto seuraa palkkasummarajan ylittymistä ja jos palkanmaksua on yhteensä yli 1 300 euroa, lähettää Työllisyysrahasto maksun. Työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuutta ei ole, jos työntekijäsi on alle 17-vuotias tai täyttänyt 65 vuotta.

HUOM! Mikäli avustettavalla on sopimus asuinkuntansa kanssa sijaismaksusta, sijaismaksajataho huolehtii yleensä työttömyysvakuutusmaksun ilmoittamisesta ja maksamisesta.

Samassa taloudessa asuva perheenjäsen, joka toimii henkilökohtaisena avustajana, on maksuvelvollinen, jos muut maksuvelvollisuuden edellytykset täyttyvät.

Jos toimit omaishoitajana ja olet tehnyt kunnan kanssa omaishoitosopimuksen, et ole työttömyysvakuutusmaksuvelvollinen. Sen sijaan omaishoitajan sijainen, joka on työsuhteessa avustettavaan henkilöön, on maksuvelvollinen.

Ohjeita sijaismaksajalle

Ilmoita sijaismaksajille tarkoitetulla ilmoituksella:

  • yhteystiedot

Voit ilmoittaa yhdellä lomakkeella kerralla kaikkien työnantajien henkilötiedot sekä ajantasaiset osoitetiedot. Jos sijaismaksajan osoite muuttuu tai kun tietoonne tulee uusi sijaismaksuasiakas, ilmoita ajantasaiset yhteystiedot Työllisyysrahastolle sijaismaksajan osoitetietojen ilmoituksella. 

Sijaismaksajille tarkoitetun lomakkeen saat pyytämällä sen asiakaspalvelustamme sähköpostitse vakuutusmaksut@tyollisyysrahasto.fi

Asiakaspalvelumme auttaa mahdollisissa sijaismaksamiseen liittyvissä lisäkysymyksissä (puh. 075 757 0500 ja sähköposti vakuutusmaksut@tyollisyysrahasto.fi).

Sivu päivitetty: 6.11.2020