Siirry suoraan sisältöön.
Uutinen

Esitys vuoden 2021 työttömyysvakuutusmaksujen määrästä etenee eduskuntaan

UUTINEN 5.10.2020 13.00

Hallituksen esitys ensi vuoden työttömyysvakuutusmaksujen määrästä on annettu eduskunnalle käsiteltäväksi 5.10.2020. Työllisyysrahasto antoi maksuesityksen sosiaali- ja terveysministeriölle elokuussa.

Esityksen mukaan työttömyysvakuutusmaksun kokonaismaksua korotettaisiin yhteensä 0,32 prosenttiyksikköä.  Työnantajan keskimääräinen maksu nousisi 0,17 prosenttiyksikköä ja työntekijöiden maksu nousisi 0,15 prosenttiyksikköä.

Näin ollen työnantajan keskimääräinen työttömyysvakuutusmaksu olisi 1,42 prosenttia ja työntekijän maksu 1,40 prosenttia palkkasummasta vuonna 2021. Työnantajan alempi maksu olisi esityksen mukaan 0,50 prosenttia palkkasummasta (työnantajan maksama palkkasumma enintään noin 2,1 miljoonaa euroa vuodessa) ja ylempi maksu 1,90 prosenttia (palkkasumman 2,1 miljoonaa euroa ylittävältä osalta).

Koronaviruksen seurauksena lomautusmenot ovat nousseet tänä vuonna selvästi. Valtio osallistuu lomautuspäivärahojen rahoittamiseen peruspäivärahan suuruisella osuudella tänä vuonna.  Työllisyysrahaston esityksen lähtökohtana ensi vuoden työttömyysvakuutusmaksuiksi oli, että valtio osallistuu lomautuspäivärahojen rahoittamiseen myös vuonna 2021.  Tätä rahoitusta ei kuitenkaan vuoden 2021 osalta ole sisällytetty valtion talousarvioesitykseen. Työllisyysrahaston lähtökohtana on edelleen se, että valtion tulee osallistua lomautuspäivärahojen rahoitukseen myös ensi vuonna.

Esitys työttömyysvakuutusmaksuista pohjautuu Työllisyysrahaston ennusteeseen, jonka pohjalta on laadittu myös rahaston talousarvio vuodelle 2021. Ennusteessa otetaan huomioon muun muassa rahoitettavien etuuksien määrä ja muut rahaston menot tulevana vuotena. Hallituksen esityksen voimaantulo vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän. Tämän jälkeen tasavallan presidentti vahvistaa lain.