Siirry suoraan sisältöön.
Uutinen

Torjumme harmaata taloutta ennakoinnilla

UUTINEN 17.12.2019 9.35

Lakisääteisen maksun maksamatta jättäminen vahingoittaa aina sitä yhteiskunnallista tarkoitusta, jota varten maksua kerätään, laiminlyöntiä kutsutaan harmaaksi taloudeksi. Työllisyysrahaston tapauksessa maksamatta jätetyt työttömyysvakuutusmaksut ovat pois mm. työttömille maksettavasta työttömyysturvasta sekä aikuiskoulutustuesta, jolla kehitetään palkansaajien osaamista.

Työttömyysvakuutusmaksun maksamatta jättämisestä tulee yritykselle luottotietomerkintä. Merkinnän tarkoituksena on kertoa maksuissa olevista häiriöistä, joten niiden rekisteröiminen ja poistamistilanteiden yhdenvertainen arviointi ovat tärkeä osa harmaan talouden torjuntaa. Työllisyysrahaston kokemus on, että harva työnantaja tietoisesti välttelee maksamasta työttömyysvakuutusmaksuja, vaan maksamatta jättämisessä ovat inhimillisemmät syyt takana. Ennaltaehkäisevällä asiakaspalvelulla ja asiakkaiden neuvonnalla useimmiten vältetään tarve asettaa luottotietomerkintä yritykselle.

- Palveluasiantuntijamme tekevät mielellään ennaltaehkäisevää työtä. Kuitenkin työnantajan tulisi itse aktivoitua, kun hän huomaa, ettei pysty maksamaan työttömyysvakuutusmaksuja ajallaan, vakuutusmaksupalvelujen tiimipäällikkö Jaakko Karhunen muistuttaa.

- Pystymme joustamaan työttömyysvakuutusmaksun maksamisessa eri tavoin. Voimme tehdä asiakkaalle maksusuunnitelman, pilkkoa maksua osiin tai siirtää eräpäivää, kertoo laskutuksen sisältövastaava Tytti Koskinen-Vaara.

Työnantajan tulisi lisäksi pitää yhteystietonsa ajan tasalla Työllisyysrahaston asiointipalvelussa, jotta rahasto saa tarvittaessa yhteyden häneen.

- Kun tavoittelemme työnantajaa maksamattomista laskuista, pyrimme tarvittaessa lähettämään sähköpostilla tai tekstiviestillä pyynnön olla yhteydessä Työllisyysrahastoon, Tytti Koskinen-Vaara kertoo.

Aktiivinen työnantaja välttää luottotietomerkinnän

Vaikka Työllisyysrahasto pyrkii ennaltaehkäisyyn, jottei työnantajalle tulisi luottotietomerkintöjä, on työnantajan vastuulla ilmoittaa palkat oikein tulorekisteriin ja maksaa niiden perusteella määrätyt työttömyysvakuutusmaksut ajallaan Työllisyysrahastolle. Siksi työnantajan kannattaa olla itse aktiivinen, jos huomaa ettei pysty maksamaan työttömyysvakuutusmaksuja Työllisyysrahastolle eräpäivään mennessä.

Asiakaspalautteen perusteella Työllisyysrahasto tarjoaa erittäin hyvää palvelua.

- Eräskin asiakas totesi ilahtuneena: Ai, te joustatte näinkin paljon, tiimipäällikkö Jaakko Karhunen naurahtaa.

Joskus työnantaja havahtuu vasta luottotietomerkinnän saatuaan olemaan yhteydessä Työllisyysrahastoon.

- Sellaiset puhelut ovat palveluasiantuntijoillemme rankkoja, he mielellään haluaisivat auttaa, mutta eivät voi, kun merkintä on aiheellisesti tullut. Tehtävämme on lakisääteinen, joten on tärkeää varmistaa asiakkaiden tasapuolinen kohtelu. Sen vuoksi emme voi poistaa yksittäisten työnantajien luottotietomerkintöjä, ellei siihen ole perusteita, Karhunen sanoo.

- Meidän perintäprosessi on käyty läpi Finanssivalvonnan kanssa. Koko Työllisyysrahasto on sitoutunut näihin periaatteisiin, oli siis yhteydessä palveluasiantuntijaan tai johtoryhmään, niin vastaukset ovat aina yhteneväiset. Kun työnantajalle tulee luottotietomerkintä, kätemme ovat sidotut. Siksi kannustamme asiakkaita olemaan yhteydessä heti kun huomaavat haasteita maksamisessa, pystymme tekemään enemmän, kun laskut eivät ole vielä myöhässä, sisältövastaava Tytti Koskinen-Vaara sanoo.

Torjumme harmaata taloutta ennakoinnilla -juttu julkaistu myös Harmaa talous & talousrikollisuus -sivustolla.