Siirry suoraan sisältöön.

Työttömyysvakuutusmaksujen maksaminen

Sekä työnantaja että työntekijä ovat maksuvelvollisia. Työttömyysvakuutusmaksu maksetaan tulorekisteriin ilmoitettujen, toteutuneiden palkanmaksutietojen perusteella. Työnantaja maksaa molempien osuuden Työllisyysrahastolle vuosittaisten maksuprosenttien mukaan. Työnantajan tulee aina pidättää maksuvelvollisen työntekijän palkasta työttömyysvakuutusmaksu, vaikka hänen vuosittainen palkkasummansa ei ylittäisikään rajaa. Tällöin pidätetty osuus jää työnantajalle. Maksuvelvollisuuden raja on 1500 euroa.

Palkka ilmoitetaan aina tulorekisteriin työttömyysvakuutusmaksuvelvollisena tietona, jos työntekijän palkasta tulee vähentää palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu. Työllisyysrahasto seuraa rajan täyttymistä ja maksu määrätään, kun maksuvelvollisuuden raja on ylittynyt. Sinun tulee ainoastaan ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin ja maksaa Työllisyysrahaston lähettämä laskut. Erillisiä ilmoituksia Työllisyysrahastolle ei tarvitse tehdä.

Lähetämme työnantajalle laskun maksun suorittamista varten verkkolaskuna. Voimme tarvittaessa lähettää laskut myös postitse. Yksityishenkilöt ja yhdistykset voivat tilata laskunsa myös omassa verkkopankissaan e-laskuina.

Laskutus tapahtuu huhti-, heinä, loka- ja tammikuussa.

Muistathan hyödyntää sähköistä laskutusta. Työttömyysvakuutusmaksujen päätökset ovat myös saatavissa sähköisesti laskun ohessa. Voimme myös lähettää hyvityslaskuja.

Pikaopas työnantajan työttömyysvakuutusmaksuasiointiin

Maksuprosentit 

Maksuprosentit 2024

  • Työnantajan maksuprosentti on 0,27. Palkkasummarajan (2 337 000 euroa) ylittävältä osalta 1,09
  • Palkansaajan maksuprosentti on 0,79
  • Osaomistajien palkansaajan maksuprosentti on 0,43 ja osaomistajasta maksettava työnantajan työttömyysvakuutusmaksuprosentti 0,27

Maksuprosentit 2023

  • Työnantajan maksuprosentti on 0,52. Palkkasummarajan (2 251 500 euroa) ylittävältä osalta 2,06 %
  • Palkansaajan maksuprosentti on 1,50
  • Osaomistajien palkansaajan maksuprosentti 0,75 ja osaomistajasta maksettava työnantajan työttömyysvakuutusmaksuprosentti 0,52

Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu
Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on porrastettu työntekijöille maksettavan palkkasumman mukaan. Vuonna 2023 työnantajan työttömyysvakuutusmaksuprosentti on 0,52 % 2 251 500euroon asti ja sen ylittävältä osalta 2,06 % palkkasummasta. Palkkasummaan ei lasketa mukaan osaomistajille maksettua palkkasummaa.


Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu
Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksuprosentti on 1,50 %, jonka työnantaja pidättää työntekijän palkasta palkanmaksun yhteydessä.
Työnantaja maksaa molemmat maksut Työllisyysrahaston lähettämillä maksulomakkeilla eräpäivään mennessä.


Osaomistajan työttömyysvakuutusmaksu
Osaomistajan palkasta maksetaan omaa työttömyysvakuutusmaksua. Osaomistajan työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,52 % palkkasummasta.


Osaomistajan palkansaajan työttömyysvakuutusmaksuprosentti on 0,75 %. Työnantaja pidättää sen palkasta palkanmaksun yhteydessä.


Valtion liikelaitoksen työttömyysvakuutusmaksu on 0,52 % liikelaitoksen liiketoiminnasta maksamien palkkojen määrästä palkkasumman 2 251 500 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 1,22 % palkasta.


Yliopiston työttömyysvakuutusmaksu on 0,52 % palkasta palkkasumman 2 251 500 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 1,52 % palkasta.

Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu
Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on porrastettu työntekijöille maksettavan palkkasumman mukaan. Vuonna 2024 työnantajan työttömyysvakuutusmaksuprosentti on 0,27 % 2 337 000 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 1,09 % palkkasummasta. Palkkasummaan ei lasketa mukaan osaomistajille maksettua palkkasummaa.

Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu
Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksuprosentti on 0,79 %, jonka työnantaja pidättää työntekijän palkasta palkanmaksun yhteydessä.
Työnantaja maksaa molemmat maksut Työllisyysrahaston lähettämillä laskuilla eräpäivään mennessä.

Osaomistajan työttömyysvakuutusmaksu
Osaomistajan palkasta maksetaan omaa työttömyysvakuutusmaksua. Osaomistajan työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,27 % palkkasummasta.

Osamistajan palkansaajan työttömyysvakuutusmaksuprosentti on 0,43 %. Työnantaja pidättää sen palkasta palkanmaksun yhteydessä.

Valtion liikelaitoksen työttömyysvakuutusmaksu on 0,27 % liikelaitoksen liiketoiminnasta maksamien palkkojen määrästä palkkasumman 2 337 000 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 0,65 % palkasta.

Yliopiston työttömyysvakuutusmaksu on 0,27 % palkasta palkkasumman 2 337 000 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 0,71 % palkasta.

Laskutus ja laskutustavat

Lähetämme työttömyysvakuutusmaksuja koskevat laskut joko postitse ilmoittamaasi laskutusosoitteeseen, verkkolaskuina verkkolaskutusosoitteeseen tai e-laskuina verkkopankkiisi. Jos mitään laskutusosoitetta ei olla ilmoitettu, lähetämme laskun julkisista rekistereistä saatuun rekisteriosoitteeseen. Käytössämme ei ole sähköpostilaskutusta.

Jotta saat laskun, varmista, että laskutustietosi ovat oikein. Jos olet tallentanut laskutustiedot YTJ:in tai TIEKEen, tarkista laskutusosoite myös asiointipalvelustamme. Saat tarkistettua tietosi kohdassa Työnantajan tiedot. Asiointipalvelussa voit myös lähettää viestin Työllisyysrahastolle, jonka jälkeen olemme sinuun yhteydessä.

Jos tarvitset tiedon, mitä laskutuskautta lasku koskee, näet sen päätökseltä. Päätös on toimitettu joko laskun liitteenä tai erikseen postitse. Voit tarkistaa päätöksen ja laskun tiedot myös asiointipalvelustamme. Lähettämämme laskun löydät kohdasta Maksut ja päätökset.

Laskutus perustuu tulorekisteriin tehtyihin palkkailmoituksiin. Jos laskutusajalle on ilmoitettu maksettuja työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuuden alaisia palkkoja, lasku muodostuu niiden perusteella. Huomioithan, että lähetämme laskuja neljä kertaa vuodessa: huhti-, heinä-, loka- ja tammikuussa. On siis mahdollista, että työnantajuus on päättynyt ennen kuin lähetämme laskun, mutta lasku koskee aikaa, jolloin palkkoja on vielä maksettu.

Verkkolaskutus

Voimme lähettää työttömyysvakuutusmaksuja koskevat laskut verkkolaskuina, jos TIEKEn (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry) verkkolaskutusosoitteistoon on ilmoitettu verkkolaskutusosoitetietosi. Jos olet ilmoittanut myös asiointipalveluumme verkkolaskuosoitteen, tulisi sen olla sama kuin TIEKEen ilmoitettu.

Pidäthän huolta, että laskutustietosi ovat ajan tasalla. Voit tarkistaa asiointipalvelussammeonko sinne ilmoitettuna erikseen verkkolaskuosoitetta. 

E-lasku

Voit vastaanottaa laskut myös e-laskuna. Laskun vastaanottamiseksi sinun tulee tehdä sopimus e-laskun käyttöönotosta omassa verkkopankissasi ja valita Työllisyysrahasto e-laskun lähettäjäksi. Lisätietoja e-laskun käyttöönotosta saat omasta pankistasi.

Hyvityslasku

Työllisyysrahasto lähettää hyvityslaskun tilanteessa, jossa yrityksellesi tai sinulle on määrätty liian suuri maksu ja maksun määrä on muuttunut. Liian suurena on voitu määrätä maksu työttömyysvakuutus-, omavastuu- tai työsuhteen päättymisriitamaksusaatavista. Tarkemmat tiedot hyvityksen syystä löydät hyvityslaskustasi.

Esimerkki: Olet ilmoittanut Tulorekisteriin maksaneesi tammi-maaliskuun aikana työttömyysvakuutusmaksun alaisia palkkoja yhteensä 15 000 euroa ja olet saanut ilmoituksiasi vastaavan laskun huhtikuussa. Huomaat kesäkuussa, että palkkatietoilmoituksissa oli ollut virheitä. Kun olet tehnyt korjaukset palkkatietoilmoituksiin tulorekisterissä, saat hyvityslaskun.

Työttömyysvakuutuksen hyvityslaskut käsitellään pääsääntöisesti seuraavan laskutusjakson päätyttyä neljännesvuosittain, eli tammi-, huhti-, heinä- ja lokakuussa.

Esimerkki: Odotat hyvityslaskua tammi-maaliskuun palkkatietoihin kesäkuussa tekemiisi korjauksiin. Huhti-kesäkuun aikana maksetuista palkoista saat laskun heinäkuussa, joten samassa yhteydessä saat myös tammi-maaliskuuta koskevan hyvityslaskun.

Jos asiasi koskee omavastuuta tai työsuhteen päättymisriitasaatavien hyvityslaskua, saat hyvityslaskun, kun rahasto on käsitellyt asiasi. Kyseisiä hyvityslaskuja lähetetään tasaisesti ympäri vuoden.

Hyvityslaskun summa vähennetään toisesta laskusta tai palautetaan

Hyvityslasku käytetään aina ensisijaisesti siihen laskuun, jota koskeva maksu on määrätty liian suurena, jos kyseinen lasku on vielä maksamatta. Tämä ei edellytä sinulta toimenpiteitä, vaan voit automaattisesti vähentää hyvityslaskun määrän saamastasi laskusta. Huomaathan, että mahdolliset perintäkulut tulee myös maksaa, sillä hyvityslaskun käsittelyn aikana perintä laskullasi jatkuu normaalisti.

Esimerkki: Olet saanut tammi-maaliskuun ajalta työttömyysvakuutusmaksulaskun 300 euroa. Olet tehnyt kesäkuussa korjaukset tulorekisteriin, koska oletkin maksanut palkkoja vähemmän tammi-maaliskuun aikana. Et ole maksanut tammi-maaliskuun laskua ja saat heinäkuussa huhti-kesäkuun aikana maksamistasi palkoista laskun sekä tammi-maaliskuuta koskevan 30 euron hyvityslaskun. Koska hyvityslasku koskee tammi-maaliskuuta ja sitä koskeva alkuperäinenkin lasku on vielä avoimena, jää sinulle maksettavaksi laskujen erotus 270 euroa. Tämän lisäksi laskulla voi olla mahdollisia perintäkuluja, jos lasku on maksettu eräpäivän jälkeen. Mahdolliset viivästyskorot laskutamme erillisellä laskulla jälkikäteen.

Jos olet jo maksanut kokonaisuudessaan laskun, jota hyvityslasku koskee, hyvitys kohdistetaan automaattisesti mahdollisesti muihin avoinna oleviin samanlaisiin laskuihin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos hyvityslaskusi koskee työttömyysvakuutusmaksuja, hyvitys voidaan kohdistaa työttömyysvakuutusmaksuihin. Jos hyvityslaskusi puolestaan koskee omavastuumaksuja, kohdistus voidaan tehdä vain muihin omavastuumaksuihin tai jos kyse on työsuhteen päättymisriitasaatavaa koskevasta hyvityksestä, muihin erääntyneisiin työsuhteen päättymisriitasaataviin.

Esimerkki: Hyvityslasku koskee työnantajan ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksua ajalta tammi-maaliskuu ja olet jo maksanut kyseisen laskun. Saat hyvityslaskun kanssa samanaikaisesti laskun huhti-kesäkuun työttömyysvakuutusmaksuista, joten hyvityslasku on kohdistettu siihen laskuun. Hyvitystä sen sijaan ei voida kohdistaa rahastossa esimerkiksi omavastuumaksuihisi, ellei sitä erikseen rahaston asiakaspalvelusta pyydä. Saat tarkistettua hyvityslaskun käyttökohteen asiointipalvelustamme tai asiakaspalvelustamme.

Jos kumpikaan yllä kuvatuista tilanteista ei sovellu sinun tapaukseesi, on hyvityslaskusi voinut vaihtoehtoisesti tulla käytetyksi muihin avoimiin laskuihisi tai sen summa tulla palautetuksi tilillesi. Jos olet epävarma juuri sinun palautuksesi käytöstä tai haluaisit sopia sen käyttämisestä jollakin muulla tavalla, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme asian tarkistamiseksi.

Maksa lasku, vaikka tietäisit saavasi hyvityslaskun myöhemmin

Saamasi lasku on lähtökohtaisesti maksettava sellaisenaan sen eräpäivänä. Muuten on mahdollista, että perintä laskullasi jatkuu, mistä saattaa aiheutua sinulle perintäkuluja ja jopa luottotietomerkintöjä. Näiltä välttymiseksi sinun kannattaa siis maksaa laskusi kokonaisuudessaan laskusi eräpäivänä. Saat asiakaspalvelustamme halutessasi lisätietoja, miten juuri sinun laskusi kanssa tulee toimia.

Maksa lasku aina laskun viite- ja tilinumerotiedoilla

Loppusumma tulee maksaa saamasi laskun viite- ja tilinumeroita käyttäen. Hyvityslaskun maksutietoja ei tule missään tilanteessa käyttää maksamiseen. Näin varmistat, että maksusi löytää varmasti perille ja kirjautuu rahastolla oikeaan paikkaan ja oikealle laskulle.

Jos hyvityslaskusta ja maksamisesta huolimatta saat perintälaskun, ota yhteys asiakaspalveluun

Syyt tällaiseen tilanteeseen voivat olla hyvinkin monenlaiset. Tällaisessa tilanteessa sinun tulee olla viipymättä yhteydessä asiakaspalveluumme tarkistaaksesi, mikä laskusi tilanne on ja mistä saamasi perintälasku johtuu.

Maksu myöhässä

Otathan meihin yhteyttä mahdollisimman pian, jos et voi maksaa työttömyysvakuutusmaksua eräpäivään mennessä.

Ole meihin yhteydessä, jos asiasi liittyy:

  • perintäkirjeeseen
  • maksuaikaan tai maksuohjelmaan
  • luottotietomerkintään

Huomioithan, että työttömyysvakuutusmaksut ovat suoraan ulosottokelpoisia. Maksamaton työttömyysvakuutusmaksu voi aiheuttaa merkinnän luottotietoihin.

Jos olet jo saanut perintälaskun ja sen eräpäivä on ylittynyt, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme puhelimitse maksuaikataulusta sopimiseksi välttyäksesi turhilta perintätoimenpiteiltä. Maksun jakamisesta osiin veloitamme maksusuunnitelman laatimiskulun, joka laskutetaan erikseen. Laatimiskulu on tällä hetkellä 10 euroa.

Asiointipalvelussamme maksuaikaa pyydetään Tapahtumat ja viestit -välilehdellä:

  1. Klikkaa kohtaa Lähetä viesti
  2. Valitse kohta Haluan maksuaikaa
  3. Kerro, mille laskulle haluat siirtää eräpäivää ja haluatko siirtää sitä 7 vuorokautta vai 14 vuorokautta
  4. Viestikentän alla on Lähetä viesti -painike, mitä tulee painaa lopuksi

Maksuaikaa voit saada 7 tai 14 vuorokautta ilman lisämaksua. Viivästyskorko on kuitenkin maksettava myös pidennetyltä maksuajalta.

Asiointipalvelussamme laskun maksamista osissa haetaan Tapahtumat ja viestit -välilehdellä:

  1. Klikkaa kohtaa Lähetä viesti
  2. Valitse kohta Haluan maksusuunnitelman
  3. Kerro, mille laskulle haluat maksusuunnitelman
  4. Valitse toinen tarjotuista vaihtoehdoista (kolme tasaerää kahden viikon välein tai neljä tasaerää viikon välein)
  5. Viestikentän alla on Lähetä viesti -painike, mitä tulee painaa lopuksi

Maksun jakamisesta osiin veloitamme maksusuunnitelman laatimiskulun, joka laskutetaan erikseen. Laatimiskulu on tällä hetkellä 10 euroa. Laatimiskulun lisäksi maksettavaksesi tulee myös viivästyskorko toteutuneiden maksujen perusteella.

Perintäprosessi

Työllisyysrahastolla on käytössään kaksi erilaista perintäprosessia siitä riippuen, onko lasku jäänyt maksamatta yksityishenkilöltä vai oikeushenkilöltä eli kohdistuuko perintä luonnolliseen henkilöön, jonka henkilötunnukselta maksamatonta maksua peritään vai onko kyseessä y-tunnuksella toimiva yritys tai yhteisö. Huomaathan, että kuvatut perintäprosessit ovat vain pääpiirteisiä eli tietyissä tapauksissa perintäprosessi voi poiketa alla kuvatuista prosesseista.

 

Laskutus käynnistyy aina sillä, että yksityishenkilölle lähetetään lasku, jossa on 21 kalenteripäivän maksuaika. Tätä laskua kutsutaan laskuksi tai alkuperäiseksi laskuksi. Laskussa on mainittu eräpäivä, johon mennessä lasku on kokonaisuudessaan maksettava, jotta lasku ei siirtyisi eteenpäin perinnässä. Lasku lähetetään postitse tai sähköisesti riippuen siitä, millaiset laskutustiedot olet Työllisyysrahaston asiointipalveluun ilmoittanut. Jos et ole ilmoittanut mitään laskutusosoitetta meille, lähetämme laskun julkisista rekistereistä saatuun rekisteriosoitteeseen.

Jos jätät laskun kokonaan tai osittain maksamatta, lähetämme maksumuistutuksen. Muistutus lähetetään postitse tai sähköisesti siitä riippuen, millaiset laskutustiedot olet rahastolle ilmoittanut. Jos et ole ilmoittanut mitään laskutusosoitetta , lähetämme laskun julkisista rekistereistä saatuun rekisteriosoitteeseen. Maksumuistutukselle on lisätty muistutusmaksu. Perintäkulujen aiheellisuudesta voit lukea jäljempänä erikseen.

Jos jätät muistutuksen kokonaan tai osittain maksamatta, lähetämme sinulle toisen maksumuistutuksen. Tähän muistutukseen lisätään edellisten perintäkulujen lisäksi lisää perintäkuluja. Tämä perintälasku lähetetään sinulle kirjeenä ilmoittamaasi postiosoitteeseen. Jos et ole ilmoittanut mitään laskutusosoitetta , lähetämme laskun julkisista rekistereistä saatuun rekisteriosoitteeseen.

Muita perintälaskuja Työllisyysrahasto ei yksityishenkilöille lähetä. Jos toinenkin maksumuistutus siis jää maksamatta, siirtyy maksu eräpäivänsä jälkeen kuluineen ulosoton perittäväksi. Myös ulosotto lisää maksettavaksesi omat kulunsa. Tällaisessa tilanteessa sinun tulee olla yhteydessä suoraan ulosottoon laskun maksamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Työllisyysrahaston perintä etenee nopeasti vaiheesta toiseen, joten olethan ajoissa yhteydessä rahastoon, jos haluat sopia laskullesi maksuaikaa tai sopia laskun maksamisesta osissa. Mitä aiemmassa vaiheessa olet rahastoon yhteydessä, sitä helpompaa maksusta sopiminen on. Huomaathan myös, että eräpäivän jälkeen ei ole olemassa turvallista maksuaikaa, vaan maksaminen eräpäivän jälkeen on aina omalla vastuullasi.

Laskutus käynnistyy aina sillä, että yritykselle tai yhteisölle lähetetään lasku, jossa on 21 kalenteripäivän maksuaika. Tätä laskua kutsutaan jäljempänä laskuksi tai alkuperäiseksi laskuksi. Laskussa on mainittu eräpäivä, johon mennessä lasku on kokonaisuudessaan maksettava, jotta lasku ei siirtyisi eteenpäin perinnässä. Lasku lähetetään postitse tai sähköisesti siitä riippuen, millaiset laskutustiedot olet rahastolle ilmoittanut tai mitä tietoja julkisista rekistereistä (Tieke, YTJ) on saatavissa.

Jos lasku jää kokonaan tai osittain maksamatta, lähetämme maksumuistutuksen. Muistutus lähetetään postitse tai sähköisesti siitä riippuen, millaiset laskutustiedot olet rahastolle ilmoittanut tai mitä tietoja julkisista rekistereistä (Tieke, YTJ) on saatavissa. Maksumuistutukselle on lisätty muistutusmaksu. Perintäkulujen aiheellisuudesta voit lukea jäljempänä erikseen.

Jos muistutusta ei ole maksettu kokonaisuudessaan sen eräpäivää mennessä, lähetämme postitse trattauhkaisen maksumuistutuksen. Maksumuistutukselle on lisätty perintäkuluja ja mainittu, että jos maksua ei makseta trattauhkaisen maksumuistutuksen eräpäivään mennessä, voidaan yritykselle tai yhteisölle rekisteröidä maksuviivemerkintä ja asettaa tratta. Maksuviivemerkintä tarkoittaa yritykselle tai yhteisölle rekisteröitävää luottotietomerkintää, josta on kerrottu tarkemmin jäljempänä.

Jos trattauhkainen maksumuistutus jää kokonaisuudessaan tai osittain maksamatta, lähetämme postitse yritykselle tai yhteisölle tratan. Kyseessä on viimeinen perintälasku, jonka rahasto yritykselle tai yhteisölle uusine perintäkuluineen lähettää. Tässä vaiheessa yritykselle tai yhteisölle on jo rekisteröity maksuviivemerkintä, mutta muita merkintöjä ei rekisteröidä, jos maksun maksaa kokonaisuudessaan loppuun tratan eräpäivään mennessä. Jos saatava jää eräpäivänkin jälkeen kokonaan tai osittain maksamatta, maksamaton maksu protestoidaan.

Protestointi tarkoittaa sitä, että tieto maksamattomasta maksusta voidaan julkaista lehdessä, mutta lisäksi yritykselle tai yhteisölle rekisteröidään luottotietoihin maksuhäiriömerkintä. Tarkemmin maksuhäiriömerkinnästä voit lukea jäljempää.

Protestoinnin jälkeen saatava siirretään vielä ulosoton perittäväksi. Ulosotto lisää maksettavaksesi omat kulunsa. Tällaisessa tilanteessa sinun tulee olla yhteydessä ulosottoon laskun maksamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Työllisyysrahaston perintä etenee nopeasti vaiheesta toiseen, joten olethan ajoissa yhteydessä rahastoon, jos haluat sopia laskullesi maksuaikaa tai sopia laskun maksamisesta osissa. Mitä aiemmassa vaiheessa olet rahastoon yhteydessä, sitä helpompaa maksusta sopiminen on. Huomaathan myös, että eräpäivän jälkeen ei ole olemassa turvallista maksuaikaa, vaan maksaminen eräpäivän jälkeen on aina omalla vastuullasi.

Luottotietomerkinnät

Työllisyysrahasto käyttää yritysasiakkaidensa saatavien perinnässä trattaa. Perintäprosessista voit lukea kohdasta Perintäprosessi - yritykset ja yhteisöt. Osana perintää rahasto rekisteröi yritysasiakkailleen kahdenlaisia luottotietomerkintöjä: maksuviive- ja maksuhäiriömerkinnät.

Maksuviivemerkintä voidaan rekisteröidä, kun maksu on myöhässä enemmän kuin seitsemän päivää. Työllisyysrahaston saatavista maksuviivemerkintä rekisteröidään trattauhkaisen maksumuistutuksen eräpäivän jälkeen. Merkintä säilyy yrityksen luottotiedoissa kuusi kuukautta, minkä jälkeen merkintä poistuu automaattisesti. Laskun maksaminen ei poista maksuviivemerkintää, vaan se poistuu, kun edellä mainittu rekisteröintiaika on täyttynyt.

Trattauhkaisen maksumuistutuksen jälkeen yritykselle lähetetään tratta, joka on viimeinen rahaston lähettämä perintälasku yritykselle ennen ulosottoperintää. Eräpäivänsä jälkeen tratta protestoidaan, mistä aiheutuu yritykselle maksuhäiriömerkintä. Merkintä säilyy yrityksen tiedoissa pääsääntöisesti kolme vuotta. Maksettuasi laskun kokonaisuudessaan saat maksuhäiriömerkintään referenssimerkinnän, joka kertoo maksun olevan maksettu. Maksuhäiriömerkintä poistuu 30 päivän kuluttua siitä, kun tieto velan maksamisesta (referenssimerkintä) on rekisteröity Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteriin.

Lisätietoja luottotietomerkinnöistä voit tiedustella Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Luottotietomerkintöjen poistaminen

Maksuviivemerkintä on aiheellinen, jos maksu maksetaan kokonaisuudessaan vasta trattauhkaisen maksumuistutuksen eräpäivän jälkeen. Maksuhäiriömerkintä on aiheellinen, jos lasku on maksettu kokonaisuudessaan tratan eräpäivän jälkeen. Työllisyysrahasto ei poista aiheellisia luottotietomerkintöjä keneltäkään asiakkaistaan.

Viivästyskorko ja sen maksaminen

Kun alkuperäistä laskua ei ole maksettu viimeistään sen eräpäivänä, maksulle alkaa kertyä viivästyskorkoa. Viivästyskorkoa kertyy eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen aina siihen saakka, että maksu tulee kokonaan maksetuksi. Viivästyskorkoa kertyy myös viikonlopuilta ja arkipyhiltä.

Viivästyskorot eivät sisälly rahaston perintälaskuihin, sillä laskutamme viivästyskorot kootusti kerran vuodessa. Yhdelle viivästyskorkolaskulle kerätään koko vuoden aikana kertyneet viivästyskorot.

Jos haluat arvioida viivästyskoron määrän jo ennen korkolaskun saamista, voit käyttää siihen netistä löytyviä laskureita, esim. Verohallinnon viivästyskorkolaskuria.

Viivästyskoron määrä perustuu korkolain 4 §:n 1 momenttiin.

Jotta maksusi kohdistuu oikealle laskulle, tulee käyttää viitenumeroa ja viitenumeron tulee olla täysin oikein. Jos huomaat, ettet ole käyttänyt laskua maksaessasi viitenumeroa tai se on ollut virheellinen, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme tarkistaaksesi, että maksusi on varmasi kohdistunut oikealle laskulle. Näin vältät tarpeettomat perintätoimenpiteet.

Maksu näkyy asiointipalvelussamme yleensä 1 - 3 arkipäivän kuluessa.

Jos olet maksanut laskun kokonaan ennen perintälaskun päiväystä, perintäkulut ovat yleensä aiheettomat. Laskun tilanne kannattaa varmistaa asiakaspalvelustamme, jotta vältyt aiheettomilta perintätoimilta.

Jos olet maksanut laskun kokonaan perintälaskun päiväyksen jälkeen, perintälaskussa olevat perintäkulut ovat yleensä aiheelliset ja ne tulee maksaa.

Konkurssi- ja yrityssaneeraustilanteet

Työttömyysvakuutusmaksun perusteena olevien palkkojen ilmoittaminen konkurssi- tai yrityssaneeraustilanteissa

Pyydämme ilmoittamaan ennen 1.1.2019 maksetut palkat konkurssitilanteessa Palkkasummailmoitus konkurssimenettelyssä -lomakkeella. Lomakkeen saat erillisellä pyynnöllä asiakaspalvelustamme. Yrityssaneeraustilanteessa ennen 1.1.2019 maksetut palkat ilmoitetaan sähköpostitse asiakaspalveluumme.

1.1.2019 alkaen maksetut palkat ilmoitetaan Tulorekisteriin.

Asianhoitaja ilmoittaa palkat jaoteltuina aikaan ennen ja jälkeen konkurssiin asettamisen. Mahdolliset palkkaturvasta maksetut palkat tulee erotella Palkkasummailmoitus konkurssimenettelyssä -lomakkeella konkurssiyhtiölle ja konkurssipesälle.

1. Aika ennen konkurssiin asettamista
Yrityksen ennen konkurssia maksamat palkat ilmoitetaan yrityksen konkurssiin asettamisen päivään saakka. Palkkaturvan kautta maksetut valvottavat palkat ilmoitetaan konkurssiin asettamista edeltävältä ajalta. Ennen 1.1.2019 maksetut palkat ilmoitetaan Palkkasummailmoitus konkurssimenettelyssä -lomakkeella omissa kohdissaan.

1.1.2019 jälkeen maksetut palkkatiedot ilmoitetaan Tulorekisteriin.

Näistä palkoista muodostuvat työttömyysvakuutusmaksut määrätään yrityksen y-tunnukselle.

2. Konkurssiin asettamisen jälkeen
Konkurssipesän maksamat palkat, jotka koskevat konkurssiin asettamisen jälkeistä aikaa, ilmoitetaan samalla lomakkeella aiheelle osoitetussa kohdassa, mikäli palkat on maksettu ennen 1.1.2019. 

1.1.2019 jälkeen maksetut palkkatiedot ilmoitetaan Tulorekisteriin.

Palkkaturvan palkat, jotka koskevat konkurssiin asettamisen jälkeistä aikaa, ilmoitetaan myös lomakkeella ja Tulorekisterissä omassa kohdassaan.

Näistä palkoista muodostuvat työttömyysvakuutusmaksut määrätään konkurssipesälle. Ne ovat massavelkaista saatavaa, jonka konkurssipesä maksaa.

Jos konkurssipesällä ei ole omaa y-tunnusta, siitä ilmoitetaan lomakkeella lisätietoja-kohdassa tai Tulorekisterissä Tulorekisterin omalla tunnuksella.

Jos yritys on yrityssaneerauksessa, pyydämme ilmoittamaan maksetut palkat saneeraushakemuksen jättämistä edeltävään päivään saakka.

  • Ennen 1.1.2019 maksetut palkat ilmoitetaan sähköpostitse asiakaspalveluumme. Lähetä tiedot käyttäen suojattua sähköpostiyhteyttä. Merkitse viestin vastaanottajaksi insolvenssit@tyollisyysrahasto.fi.
  • 1.1.2019 jälkeiseltä ajalta maksetut palkat ilmoitetaan Tulorekisteriin.

Hakemuksen jättöpäivän jälkeen maksetuista palkoista muodostuvat työttömyysvakuutusmaksut ovat saneerauksen ulkopuolista velkaa, joka tulee maksaa normaalisti.

Sivu päivitetty: 3.10.2023