Siirry suoraan sisältöön.
Uutinen

Miten hakea aikuiskoulutustukea ensimmäistä kertaa

UUTINEN 2.7.2020 14.00

Aikuiskoulutustuessa tulee voimaan lakiuudistus elokuun alussa. Jos jätät palkansaajan aikuiskoulutustukihakemuksesi 1.8.2020 tai sen jälkeen, koskevat lakimuutokset sinua. Jos jätät hakemuksesi viimeistään 31.7. sinuun sovelletaan vielä vanhaa lakia. Ohjeet koskevat ensimmäistä kertaa tukea hakevia.

Miten jätät palkansaajan aikuiskoulutustukihakemuksen ennen 1.8.2020

 1. Varmista, että sinulla on kunnossa ennen hakemuksen jättämistä seuraavat asiat:
  • Opiskelutodistus: olet saanut opiskeluoikeuden opintoihisi, ja sinulla on siitä todistus. Opiskelutodistukseksi käy myös hyväksymisilmoitus opintoihisi, jos siitä käyvät ilmi koulutusohjelma ja oppilaitos.
  • Opintovapaa: olet hakenut opintovapaata työnantajaltasi vähintään kahdeksi kuukaudeksi ja sinulle on myönnetty opintovapaa. Opintovapaaseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä omaan työnantajaan tai opintovapaan ehdoista esimerkiksi ammattiliittoon.
  • Aikuiskoulutustuen saamisehdot: olet tutustunut aikuiskoulutustuen saamisehtoihin.
 2. Kirjaudu asiointipalveluun.

 3. Täytä hakemus kohdasta Uusi hakemus.

 4. Hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinun tulee ilmoittaa esimiehesi tai palkanlaskijasi sähköpostiosoite (älä ilmoita yleistä sähköpostiosoitetta), johon lähetämme hakemuksen liitteeksi tarvittavan työnantajalomakkeen. Esimiehesi tai palkanlaskijasi tulee vahvistaa lomakkeella työsuhdetietosi ja opintovapaa-aikasi.

 5. Tarkista tulorekisteristä saadut palkkatietosi sekä muiden tietojen paikkansapitävyys.

 6. Lähetä hakemus. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Jos hakemuksesi käsittelyä varten tarvitaan lisätietoja, palveluasiantuntijamme on sinuun yhteydessä hakemuksen käsittelyvaiheessa.

 7. Saat ilmoituksen päätöksestä sähköpostitse.

 8. Jos olet epävarma koulutuksesi kuulumisesta aikuiskoulutustuen piiriin tai siitä, täyttyykö vaadittu 8 vuoden työhistoria, voit hakea aikuiskoulutustuen ennakkopäätöstä  31.7.2020 saakka.

 9. Sähköpostitse tai puhelimitse emme voi ottaa kantaa tuen  saamisedellytysten täyttymiseen vaan ne tutkitaan aina hakemuksen käsittelyn yhteydessä.

 10. Koulutuksen alkamispäivämäärällä ei ole merkitystä vaan voit jättää hakemuksesi heti, kun olet saanut opiskeluoikeuden ja sinulle on myönnetty opintovapaa.

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Olemme yhteydessä hakemuksen käsittelyvaiheessa sähköpostitse, mikäli kaipaamme lisätietoja. Keskimääräisen käsittelyajan löydät aikuiskoulutustuen sivuilta. Saat päätöskirjeen postitse. Mikäli olet tehnyt hakemuksesi sähköisessä asiointipalvelussa, saat päätöskirjeen luettavaksi myös sähköisesti. Saat sähköpostitse ilmoituksen, kun hakemuksesi on käsitelty.

Miten jätät palkansaajan aikuiskoulutustukihakemuksen 1.8.2020 jälkeen

 1. Varmista, että sinulla on kunnossa ennen hakemuksen jättämistä seuraavat asiat:
  • Opiskelutodistus: olet saanut opiskeluoikeuden opintoihisi, ja sinulla on siitä todistus. Opiskelutodistukseksi käy myös hyväksymisilmoitus opintoihisi, jos siitä käy ilmi koulutusohjelma ja oppilaitos.
  • Opintovapaa: olet hakenut opintovapaata työnantajaltasi. Opintovapaaseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä omaan työnantajaan tai esimerkiksi ammattiliittoon.
  • Aikuiskoulutustuen saamisehdot: olet tutustunut aikuiskoulutustuen saamisehtoihin.

 2. Voit lähettää hakemuksen asiointipalvelussamme 3.8.2020 alkaen. 

 3. Täytä ensimmäiseksi ensihakemus. Ensihakemuksella tutkitaan tuen perusteena oleva keskimääräinen kuukausipalkka sekä tuen saamisen ehtojen täyttymisen. Ensihakemuksen yhteydessä laskemme aikuiskoulutustuen ansio-osan tulorekisteritietojen perusteella, joten sinun ei pääsääntöisesti tarvitse lähettää palkkatodistuksia hakemuksen liitteeksi.

 4. Suosittelemme ensihakemuksen täyttämisen yhteydessä luvan antamista automaattiseen päätöksentekoon. Automaattinen päätöksenanto nopeuttaa tulevien maksuhakemustesi käsittelyä ja tuen maksamista tilillesi.

 5. Lähetä ensihakemus.

 6. Myönteisen ensipäätöksen jälkeen voit täyttää ja lähettää maksuhakemuksen asiointipalvelussamme, jos ensihakemuksella annettuihin tietoihin ei ole tullut muutoksia.

 7. Maksupäätöstä voit hakea kalenterikuukausittain jälkikäteen niille kuukausille, joille sinulla on myönteinen ensipäätös.

 8. Koulutuksen alkamispäivämäärällä ei ole merkitystä, vaan voit jättää hakemuksesi heti kun olet saanut opiskeluoikeuden ja sinulle on myönnetty opintovapaa.

 

Kategoriat: Aikuiskoulutustuki