Siirry suoraan sisältöön.
Uutinen

Omavastuumaksu poistuu siirtymäajan jälkeen

UUTINEN 28.12.2022 10.45

Työttömyyspäivärahan lisäpäivät eli henkilöiden oikeus päästä ns. eläkeputkeen on poistumassa. Tämän johdosta päättyy myös työnantajan velvollisuus maksaa irtisanomistaan tai lomauttamistaan työntekijöistään työttömyysturvan omavastuumaksua. Vuonna 1964 syntyneet on viimeinen ikäluokka, joka pääsee lisäpäiville ja josta työnantaja on velvollinen maksamaan omavastuumaksun. Vuonna 1965 tai sen jälkeen syntyneet henkilöt eivät voi päästä lisäpäiville, eikä heistä määrätä omavastuumaksua. Näin ollen omavastuumaksun siirtymäaika päättyy viimeistään vuonna 2035.

Koska lisäpäiville pääsemisen alaikärajaa korotetaan, myös maksun määräämisen yläikäraja nousee. Työnantaja maksaa tietyissä tapauksissa entisen työntekijänsä työttömyyspäivärahan, kunnes henkilö täyttää

  • 65 vuotta (1963 - 1964 syntyneet)
  • 64 vuotta (1961 - 1962 syntyneet)
  • 63 vuotta (1960 tai sitä ennen syntyneet)

Lisäpäiväoikeus korvautuu työntekijän oikeudella saada uusi muutosturva ja työnantajan velvollisuudella maksaa muutosturvamaksu vuoden 2023 alusta lukien. 

Jos siirtymäaikana työnantajalle tulisi maksettavaksi samasta työntekijästä sekä muutosturvamaksu että omavastuumaksu, omavastuumaksusta vähennetään muutosturvamaksu. 

Omavastuu- ja muutosturvamaksun suuruus perustuvat työttömyysvakuutusmaksun alaiseen työnantajan palkkasummaan. Pienimmät työnantajat eivät ole velvollisia maksamaan muutosturvamaksua. Palkkasumman ala- ja ylärajat ovat samat omavastuu- ja muutosturvamaksussa. 

Lue lisää:

Omavastuumaksu Työllisyysrahaston verkkosivuilla 
Uutinen 28.12.2022: Uusi muutosturva voimaan tammikuussa 2023