Siirry suoraan sisältöön.
Uutinen

Uusi muutosturva voimaan tammikuussa 2023

UUTINEN 28.12.2022 10.47

Uusi muutosturvakokonaisuus tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanotuille, 55 vuotta täyttäneille työntekijöille otetaan käyttöön vuoden 2023 alussa. Suomen eduskunta hyväksyi lain muutosturvasta 28.6.2022. 

Uudistuksen myötä Työllisyysrahasto alkaa periä työnantajilta muutosturvamaksua. Samalla omavastuumaksuihin tulee muutoksia.  

Muutosturvamaksu irtisanotusta 55 vuotta täyttäneestä työntekijästä 

Työllisyysrahasto voi periä muutosturvamaksun työnantajilta, jotka irtisanovat 55 vuotta täyttäneen, vähintään viisi vuotta palveluksessa olleen työntekijän tuotannollisista tai taloudellisista syistä. Muutosturvamaksu koskee suurimpia työnantajia, joiden työttömyysvakuutusmaksujen perusteena oleva palkkasumma ylittää tietyn alarajan irtisanomisajankohtaa edeltävänä vuonna. Esimerkiksi vuonna 2022 alaraja on noin 2,2 miljoonaa euroa.  

Työttömyysturvan lisäpäivien (ns. eläkeputken) poistumisen myötä työnantajilta perittävä työttömyysturvan omavastuumaksu poistuu vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä. Viimeinen työttömyysturvan lisäpäiville pääsevä ikäluokka on vuonna 1964 syntyneet, joiden osalta myös omavastuumaksu peritään. 

Muutosturvan tavoitteena nopeuttaa irtisanotun uudelleentyöllistymistä 

Muutosturvaan kuuluu muutosturvaraha, oikeus koulutukseen ja tavallista pidempi työllistymisvapaa. Muutosturvakoulutuksen hankkii työ- ja elinkeinotoimisto, ja sen arvo vastaa enintään irtisanotun työntekijän kahden kuukauden palkkaa. Muutosturvarahan maksaa työttömyyskassa tai Kela, ja se vastaa irtisanotun työntekijän yhden kuukauden palkkaa.  

Työllisyysrahasto rahoittaa kokonaisuuden työnantajalta perittävällä muutosturvamaksulla, jossa on yhtä suuret irtisanovalta työnantajalta perittävä osa sekä yhteinen osa. Yhteinen osa rahoitetaan kaikilta työnantajilta työttömyysvakuutusmaksua korottamalla.  

Uusi muutosturvakokonaisuus on osa nykyisen hallituksen vuonna 2020 tekemiä linjauksia, joilla edistetään yli 55-vuotiaiden työllistymistä ja työssä jaksamista.  

Lue lisää: 

Työllisyysrahaston perimä muutosturvamaksu 
Työllisyysrahaston uutinen 22.4.2022: Hallitus esittää irtisanoville työnantajille uutta muutosturvamaksua 
Sosiaali- ja terveysministeriön Usein kysyttyä työttömyysturvan lisäpäivien poistosta ja muutosturvasta