Siirry suoraan sisältöön.
Uutinen

Työllisyysrahasto vahvistaa työttömyysturvamenojen rahoitusta

UUTINEN 9.4.2020 14.25

Koronaviruksen aiheuttama jyrkkä lomautusten lisääntyminen ja työttömyyden kasvu johtavat työttömyysturvamenojen merkittävään kasvuun. Työllisyysrahaston arvio on, että työttömyysaste tulee olemaan keskimäärin 15 % vuonna 2020. Olimme varautuneet 7 % työttömyysasteeseen budjetissamme. Arvio sisältää lomautetut ja irtisanotut. Näin ollen budjettiin tarvitaan noin 1,9 miljardin euron lisäys.

Vaikka Työllisyysrahaston maksuvalmius on hyvällä tasolla ja suhdannepuskurissa on lähellä sallittua enimmäismäärää rahaa, joudumme maksuvalmiuden varmistamiseksi turvautumaan merkittävään lainanottoon.

Työllisyysrahasto on sopinut yhteismäärältään 800 miljoonan euron lainalimiiteistä 9.4.2020. Niiden puitteissa voidaan nostaa lainaa 800 miljoonaan euroon asti. Sopimukset ovat seuraavien pankkien kanssa:

  • Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
  • Nordea Bank Oyj
  • OP Yrityspankki Oyj
  • Swedbank AB (publ)
  • Svenska Handelsbanken AB (julk), Suomen Sivukonttoritoiminta

Valmiusluottolimiittien voimassaoloaika on kaksi vuotta ja niihin liittyy yhden vuoden jatko-optio, jonka käyttäminen edellyttää kuitenkin pankkien myötävaikutusta.

Työllisyysrahaston talous- ja rahoitusjohtaja Tapio Oksanen tiivistää sopimusten merkityksen:

”Olemme erittäin tyytyväisiä ja iloisia siitä, että saimme haastavassa tilanteessa sovittua nopealla aikataululla merkittävät valmiusluottolimiitit yhteistyöpankkiemme kanssa. Toteuttamamme rahoitusjärjestely tarjoaa meille lisää vaihtoehtoja velkarahoituksessa nykyisen yritystodistusohjelman lisäksi.

Haluan myös kiittää kaikkia järjestelyissä mukana olevia pankkeja vahvasta sitoutumisesta Työllisyysrahaston rahoitusrakenteen vahvistamisessa työttömyysturvan rahoituksen turvaamiseksi.”

Työllisyysrahasto on hakenut valtion takausta lainoille 3.4.2020. Takaus edellyttää eduskunnan päätöstä. Jatkamme myös muiden toimenpiteiden valmistelua, joilla voidaan turvata rahaston maksuvalmius ja työttömyyspäivärahojen maksaminen. Tämä edellyttää muun muassa valtiovallan toimenpiteitä rahoituksen turvaamiseksi.

Työttömyysturvan rahoituksen tilannepäivitys 9.4.2020

Talous- ja rahoitusjohtaja Tapio Oksanen kertoo videolla, vaikka Työllisyysrahaston maksuvalmius on hyvällä tasolla ja suhdannepuskurissa on lähellä sallittua enimmäismäärää rahaa, joudumme maksuvalmiuden varmistamiseksi turvautumaan merkittävään lainanottoon. Työllisyysrahasto on sopinut yhteismäärältään 800 miljoonan euron lainalimiiteistä 9.4.2020. Niiden puitteissa voidaan nostaa lainaa 800 miljoonaan euroon asti.