Siirry suoraan sisältöön.
Blogi

Sosiaaliturvaa suurella sydämellä

BLOGI 20.9.2021 15.45
Johtaja, Asiakkuudet

”Find your why”, kehottaa Simon Sinek, yksi arvostamistani ja tiiviisti seuraamistani ajattelijoista ja TedTalk-puhujista. Sinekin kehotus oli mielessäni tärkeimpänä ohjenuorana, kun keväällä pohdin työurani seuraavaa mahdollista askelta. Millainen työ on minulle merkityksellistä? Millaisten asioiden eteen olen johtajana valmis antamaan kaikkeni? Minkä teemojen äärellä haluan viettää kymmeniä tunteja joka viikko? Joku ikäni tietävä voi heti todeta, että kyseessä on tyypillinen keski-iän kriisiin liittyvä elämän tarkoituksen etsintäprosessi. No, voi toki olla sitäkin, mutta ennemmin koen tämän lähestymiskulman liittyvän arjen hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Miksi?

Merkityksellisyys tuo yhteisen päämäärän

”Kun työ tuntuu merkitykselliseltä, se vaikuttaa suoraan hyvinvointiin ja terveyteen”, otsikoi Yle uutisessaan 10.3.2021. Allekirjoitan otsikon väitteen niin koko työyhteisön kuin johtajienkin osalta. Se, että kokee tekevänsä arvokasta ja merkityksellistä työtä, tuo selkärangan arjen hyvinvoinnille ja työssä jaksamiselle. Johtamisessa työn merkitykselliseksi kokeminen auttaa ainakin minua erityisesti fokuksen säilyttämisessä, ongelmanratkaisussa, päätöksenteossa ja asiakaskokemuksen johtamisessa. Kun arjen johtamishaaste tuntuu poikkeuksellisen hankalalta, voi apua hakea peilaamalla käsissä olevaa haastetta organisaation perustehtävään. Näin ratkaisu on helpompi perustella ensin itselle, sitten työyhteisölle. Lisäksi olen havainnut, että työn merkitykselliseksi kokeminen tuo työyhteisölle lähes itsestään selvästi mielekkään yhteisen päämäärän. Tämä auttaa muutostilanteissa sekä antaa erinomaisen lähtökohdan yhdessä onnistumiselle ja menestymiselle.

Kohti entistä asiakaslähtöisempiä palveluita

Olen nyt kulkenut Työllisyysrahaston kulkukortti kaulassa reilun kuukauden. Kuukauteen on sisältynyt paljon vuoropuhelua: lukuisia kahdenkeskisiä tutustumistapaamisia, monenlaisia kokouksia niin talon sisällä kuin sidosryhmien kanssa ja runsaasti perehdytystä. Kulunut aika on osoittanut, että valitsemani ”find your why” -tulokulma tuotti sen mitä lähdin etsimäänkin. Työllisyysrahaston Asiakkuudet-toiminnosta vastaavana johtajana olen löytänyt paikan, jossa työn merkityksellisyyden kokemus syntyy päivästä toiseen vaivattomasti. Rahaston yhteiskunnallinen perustehtävä on tärkeä ja on kunnia-asia hoitaa se niin hyvin kuin mahdollista. Mikä parasta, näen tätä merkityksellisyyden kokemista myös ympärilläni; meillä on huikean paljon syväosaamista liittyen työttömyysvakuutusmaksujen keräämiseen ja aikuiskoulutustukeen, pitkiä uria johtuen juuri työn merkityksellisyyden kokemuksesta sekä suuri joukko ideoita palveluprosessien kehittämisestä entistä asiakaslähtöisemmiksi. Kuvasinkin henkilöstöinfossamme ensivaikutelmaani sanoin: ”täällä todella tehdään suomalaista sosiaaliturvaa suurella sydämellä!”

Johtamisen näkökulmasta voin ilokseni todeta, että pöytä on katettu onnistumiselle! Kun merkityksellisyyden kokemus on näin korkealla, on loppu kiinni yhteistyöstä, laadukkaasta vuoropuhelusta ja arjen työn muotoilusta - jatkuvaa johtamisen ja osaamisten kehittämistä unohtamatta.

Jos tunnistat pohtivasi, mitä työsi sinulle antaa, suositukseni on, Simon Sinekin sanoin, ”start with why!”