Siirry suoraan sisältöön.
Blogi

Tieto ei aina lisää tuskaa

BLOGI 13.3.2020 11.00
viestintäpäällikkö

Jokainen suomalainen 17 - 64-vuotias palkansaaja maksaa työttömyysvakuutusmaksua. Tämä sosiaaliturvan elementti tunnetaan huonosti, vaikka kosketuspinta suomalaiseen työelämään on laaja. Suomessa keskimääräinen kuukausipalkka oli 3 529 euroa vuonna 2019. Tästä summasta työttömyysvakuutusmaksun osuus tänä vuonna on 44 euroa. Vaikka palkkalaskelmassa on rivi ”työttömyysvakuutusmaksu”, aika harva tietää mitä se konkreettisesti pitää sisällään.

Työttömyysvakuutusmaksuilla rahoitetaan muun muassa aikuisopiskelijan etuuksia ja työttömyysturvaa. Omassa palkkakuitissani tuo työttömyysvakuutusmaksu-rivi ehti olla 26 vuoden ajan, ennen kuin oikeasti perehdyin, mikä maksu on ja miksi sitä maksan. Voi olla, etten vieläkään tätä tietäisi, jollen olisi tullut töihin Työllisyysrahastoon.

Tähän mennessä työelämässä oloni aikana olen suorittanut kaksi tutkintoa ja vuodesta 1999 saakka olen ollut vakituisessa työsuhteessa. Olisin siis voinut hakea ammattitutkintostipendiä ja vuoden 2007 jälkeen milloin tahansa aikuiskoulutustukea. Sen sijaan haaveilin 5 vuotta ennen kuin uskaltauduin pyrkimään ylemmän korkeakoulututkinnon opiskelijaksi työn ohella. Tunnustan, että en tiennyt, enkä ottanut selvää aikuiskoulutustuesta.

Ymmärrettävä ja saatavilla oleva tieto auttaa käyttämään palveluja

Aikuiskoulutustuen suosio on kasvanut vuosi toisensa jälkeen. Olemme jonkin aikaa kysyneet aikuisopiskelijan etuuksien asiointipalvelua käyttäneiltä, mistä hakijat ovat saaneet tiedon aikuiskoulutustuesta. Tiesimme odottaa, että puskaradio on isossa roolissa, mutta silti tulos oli yllätys. Yli 90 prosenttia saa tietää mahdollisuudesta joko ystävältään, perheen jäseneltä tai muusta lähiverkostostaan.

Sekä rahastolaisena että kansalaisena mietin, onko tilanne tasa-arvoinen? Meillä organisaationa on paljon tekemistä, että olemme yhä useammin siellä, missä maksujen maksajat ja etuuksien potentiaaliset käyttäjät liikkuvat. Kyse on lakisääteisistä palveluista, joten kaikkien maksuja maksavien tai etuuksiin oikeutettujen tulisi tietää laajemmin mahdollisuuksistaan.

Julkiset palvelut saattavat olla vaikeaselkoisia, mutta kun käyttötavoista ja -säännöistä pääsee jyvälle, ilosanomaa jakaa mielellään muillekin. Yksi esimerkki uudenlaisista sisällöistä on alla oleva infograafi, joka kuvaa miten työttömyysvakuutusmaksu ja sillä rahoitettavat etuuden palkansaajan työuralla ilmenevät.

En vielä tiedä, aionko käyttää aikuiskoulutustukea nykyisiin opintoihini. Mutta tästähän vakuutuksessa on kyse – sitä käytetään silloin, kun omassa elämässä siihen on tarve. Toivon, että yhä suurempi joukko muistaa ja löytää palvelumme, kun tarvetta niille on.

Palkansaajan polku

Kuva suurempikokoisena JPG-tiedostona