Siirry suoraan sisältöön.
Blogi

Aikuiskoulutustuella on paikkansa osaamisen kehittämisessä

BLOGI 28.9.2020 9.30
toimitusjohtaja

Elokuun alussa tuli voimaan aikuiskoulutustuen uudistus, jonka tavoitteena on laajentaa tuen käyttöä nykyistä laajemmin eri alojen työntekijöille. Tavoitteena on myös helpottaa opiskelun ja työssäkäynnin yhdistämistä.  

Uudistuksen tultua voimaan kului vain pari viikkoa, kun valtiovarainministeriön virkamiestyöryhmä esitti työllisyyden nimissä aikuiskoulutustuen muuttamista lainapainotteiseksi tai jopa kokonaan lakkautettavaksi. Perusteluksi esitettiin, ettei tuki lisää työllisyyttä.  

Ministeriön esityksen taustalla on ETLAn tutkimus, jossa on selvitetty aikuiskoulutustuen vaikuttavuutta tutkintojen suorittamiseen, ammatin vaihtoon sekä tuloihin ja työllisyyteen heidän osaltaan, jotka saivat tukea vuonna 2011. Tutkimuksen johtopäätöksissä todettiin, että tuella on ollut iso vaikutus tutkintojen suorittamiseen ja ammatin vaihtoon. Tuloihin ja työllisyyteen vaikutus oli keskimäärin pieni vuoteen 2017 mennessä. Juuri tähän kohtaan virkamiestyöryhmä pohjaa oman esityksensä.  

Aikuiskoulutustuki tarkoitettu edistämään jo työelämässä olevien osaamista 

Aikuiskoulutustuen käyttäjien pitää olla työelämässä tukea saadakseen. ETLAn tutkimuksen mukaan aikuiskoulutustuella oli eniten vaikutusta tuloihin ja työllisyyteen matalasti koulutettujen kohdalla. Heillä oli myös enemmän koulutusalan ja ammatin vaihtoja. Tuki näyttäisi siis toimivan paremmin matalammin koulutettujen kohdalla, jos tarkastelussa on nimenomaan työllisyyden edistäminen.  

On hyvä, että aika ajoin pohditaan aikuiskoulutustuen vaikuttavuutta työllisyyteen. Viimeksi näin tehtiin viisi vuotta sitten, jolloin samalla tavoin esitettiin lainarahoituksen lisäämistä aikuiskoulutustukeen. Lainapainotteisuutta ei toteutettu, mutta valtio luopui tukeen maksettavasta valtionosuudesta. Puuttuva rahoitus korvattiin työttömyysvakuutusmaksujen tuotolla. Ainoastaan yrittäjien aikuiskoulutustukeen jäi valtionosuus. Samalla tuen enimmäiskestoa hieman lyhennettiin.  

Aikuiskoulutustuen tavoite on kannustaa omaehtoiseen opiskeluun ja näin ollen ennaltaehkäistä työttömyyttä. Elokuun alussa voimaan tullut aikuiskoulutustuen lakiuudistus tavoittelee tuen käytön laajentumista eri työntekijäryhmille aiempaa laajemmin. Tämän voisi arvioida näkyvän myös työllisyydessä. 

Aikuiskoulutustuki tukee jatkuvan oppimisen tavoitetta 

Kun eduskunta hyväksyi aikuiskoulutustukiuudistuksen, se edellytti, että uudistuksen vaikutuksista raportoidaan eduskunnalle vuoden 2021 loppuun mennessä. 

Nyt on syytä seurata aikuiskoulutustuen lakiuudistuksen vaikutuksia samalla, kun opetus- ja kulttuuriministeriön alaisessa jatkuvan oppisen uudistus -hankkeessa mietitään toimenpiteitä työikäisten osaamisen kehittämiseksi. Kehitysehdotukset aikuiskoulutustukeen on hyvä tehdä vasta sen jälkeen, kun hanke on antanut arvionsa ja lakiuudistuksen vaikutukset ovat paremmin selvillä.  

Selvää on, että nykyajan työelämässä vaaditaan jatkuvaa uusiutumista ja ammattitaidon päivittämistä. Aikuiskoulutustuella on oma paikkansa järjestelmässä, jossa tuetaan työelämässä olevien opiskelumahdollisuuksia. Tätä väitettä tukee vuosi vuodelta rikotut ennätykset aikuiskoulutustuen käyttäjien määrässä. 

Lue myös johtaja Merli Vanalan blogi Aikuiskoulutustuki rahoitetaan työttömyysvakuutusmaksuilla